Når du giver julegaver til ansatte, er det bestemt ikke kun de ansatte, der får noget ud af det. Gaven er naturligvis en flot gestus, som de ansatte vil tolke som en påskønnelse af deres arbejde og en afrunding af året, men der er mere på spil end som så.

Firmajulegaven – glæde og relation i samme pakke

Gaver har alle dage været et ritual, hvor man giver en person noget for at vise en form for taknemmelighed. Men hvor den ansatte ser det som en umiddelbar overrækkelse af noget symbolsk, som indikerer godt arbejde, er det meget mere for virksomheden.

Gaven er nemlig med til at skabe et bånd imellem arbejdstager og arbejdsgiver. Denne relation styrkes, når disse symbolske overrækninger finder sted, fordi man ser, der bliver investeret i en.

Som medarbejder er det dog ikke så meget gavens værdi, som er det væsentlige. Naturligvis skal der være balance der, fordi en billig gave kan blive set som en hån for den ansatte. Men rammer man rigtigt med sin gave, er det godt givet ud. Det skyldes, at man som ansat forventer, at visse forhold er opfyldt på arbejdspladsen. Et af disse er løn, da man kan få det alle steder.

Derved bliver de vedligeholdelses-faktorer, der er på en arbejdsplads, ikke lønnen, da man ikke kan motivere personer med en pengepose på sigt. Det der derimod motiverer, er meningsfyldte arbejdsopgaver og følelsen af at være værdsat.

Ikke overraskende er det i forhold til sidstnævnte, at man derved skaber relationen med den ansatte. Den symbolske gave fortæller, at man er værdsat, god til sit job og at virksomheden sætter pris på ens arbejde i det daglige. Derfor er der ære og selvindsigt i sin arbejdsrolle på spil, hvormed virksomheden kan slå fast over for medarbejderen, at han eller hun er et sted, hvor de bliver set og hørt.

Det er – sammen med flere øvrige ting, naturligvis – med til at fastholde medarbejderen, og derfor er det en virkelig god investering at købe firmagaver.