Inden for den seneste uges tid har man kunne læse meget om, hvordan mange af statens hjælpepakker bliver brugt af virksomheder, der tilsyneladende befinder sig godt i skattely. Det drejer sig eksempelvis om Lagekagehuset, Babysam, Sportmaster og Babysam, typisk ikke virksomheder, som de fleste til forbinde med skattely.

Da folketinget vedtog hjælpepakkerne, lød det, at de ikke skulle gå til virksomheder der benyttede skattely. Alligevel er disse altså kommet med ind under hjælpepakkerne, og det helt store spørgsmål er så, er det egentlig forkert?

Virksomhederne er ejet af udenlandske foretagende og kapitalfonde, og det er derfor ret naturligt at overskuddet sendes ud af landet. Flere af virksomhederne har dog slet ikke lavet overskud i det forgangne år, og har derfor ikke kunne sende noget ud af landet.

Vi kan nok alle sammen blive enige om, at der var bedst, hvis pengene blev i Danmark, hvor de kunne gøre gavn. De fleste vil dog nok også være enige i, at det ville være trist, hvis de føromtalte virksomheder lukkede og fyrerede deres ansatte, som de betaler løn til og dermed og skat.

Et andet af de store spørgsmål er så, hvad der kommer til at betyde for butikkernes rygte og renomé. Holder kunderne op med at handle i lagekagehuset og går i stedet til den lille lokale bager. Dropperne vi synsprøverne i Synoptik og går i lokale alternativer som Optik Team og vil vi hellere købe vores børnetøj i Ønskebørn?

På den korte bane kan svaret meget vel blive ja, og corona krisen kan derfor ramme nogle af virksomhederne dobbelt. På den lange bane, er der dog en god sandsynlighed for at der ikke går så længe inden det er business as usual. Disse sagerne har det med at fylde meget i nogle uger, men når nyhedsværdien er ovre, vender vi også tilbage til de gamle vaner.